Kada je dan žena

Kada je dan žena

Kada je dan žena, dan ljepšeg spola

Svi znamo da je osmi ožujak odgovor na pitanje kada je dan žena, no iako mnogi od nas znaju odgovor na ovo pitanje, mnogi isto tako ne znaju kada je krenuo i koji su razlozi iza dana žena. Međunarodni dan žena u svijetu slavimo kao važan dan gdje se naglašava važnost žena u ekonomiji, politici, raznim društvenim postignućima. Dan danas žene se još bore za svoja određena prava diljem svijeta, a dan žena naglašava upravo kako su žene bitne za razvoj društva. Ravnopravnost žena i muškaraca je tema oko koje se nažalost oš mnogo raspravlja. Svake godine se diljem svijeta obilježava dan žena, ove godine se diljem svijeta naglašavala važnost žena u borbi protiv Covid-a, jer upravo većinu medicinskih timova čine upravo žene. Kada je dan žena je pitanje na koje svatko od nas zna odgovor. Dan žena nije samo bitan dan gledan sa strane ekonomije i politike, bitan je i kao dan gdje se pripadnicama ljepšeg spola zahvaljuje na svemu što pridonose ovome svijetu. Ovo je dan kada se zahvaljuje majkama, sestrama, prijateljicama, kolegicama na svemu što svakodnevno čine za nas.

Kada je dan žena, zanimljivosti o danu žena

Dan žena, tj. Prvi međunarodni dan žena bio je obilježen davne 1911 godine i ne na 8 ožujak nego na 19 ožujak. Obilježio se u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i Danskoj. Godinu prije u Kopenhagenu održana je ženska konferencija na prijedlog tada socijalistice i teoretičarke Clare Zetkin gdje je izglasano obilježavanje dana žena kao dan kada se slavi društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena diljem svijeta. Kada je dan žena? Navodi se kako se u SAD-u dan žena obilježavao i ranije od navedenog. Socijalistička partija SAD-a je još 1909 godine obilježila prvi dan žena, 28 veljače i obilježio ga je štrajk radnica u tvornici odjeće zbog loših uvjeta rada. 15. 000 žena marširalo je tada ulicama New York-a za bolja prava. Kada je izbio prvi svjetski rat mnoge društvene reforme su stale, no žene su i tada nastavile obilježavati svoj dan. Odgovor na pitanje kada je dan žena je nastao u Rusiji 1917 godine demonstracijom koja je dovela do Ruske revolucije, tj. Žene su tad nakon vladavine cara Nikole dobile pravo glasa. Dan žena se do sredine 70-ih godina uglavnom slavio u socijalističkim zemljama, no 1975 skupština Ujedinjenih naroda je proglasila 8 ožujak kao međunarodni dan žena. Zašto se još danas obilježava dan žena? Nažalost jednakost još nije postignuta u političkom i ekonomskom smislu.

Kada je dan žena, važnost ovoga dana

Što se poduzima kako bi žene stekle jednaka prava kao muškarci? Članice UN-a su osmislile kampanju 50-50 do 2030 čiji je cilj ne diskriminirati. Cilj je da do 2030 djevojčice i dječaci imaju isto obrazovanje, zaustaviti diskriminaciju nad ženama, eliminirati nasilje nad ženama i stati na kraju zemljama koje imaju prisilne brakove i ne poštuju žene kao jednake sebi. Jako je bitno da znamo kada je dan žena, jer tada slavimo ne samo dosadašnja postignuća, nego i ona na kojima se radi kako bi žene imale što viši utjecaj u svijetu. Budite zahvalni na ljepšem spolu kojeg imate uz sebe, nije bitno da li je riječ o vašoj majci ili djevojci, čestitajte joj dan žena i zahvalite na svemu što je učinila i što dalje čini za vas i za svijet oko nje. Važnost kada je dan žena, tj. Važnost 8-og ožujka raste iz godine u godinu kako bi se još postigla određena prava.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE