Kako svoju djecu naučiti štednji novca

Kako svoju djecu naučiti štednji novca

Zatražite kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:10
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako djetetu objasniti što je štednja i novac

Djeca od najranijeg doba upijaju znanja i iskustva iz svoje okoline, a dok su vrlo mali roditelji su najbliža okolina koju mala djeca imaju iako su vrlo često roditelji zaposleni i ono malo vremena koje provode sa svojim djetetom trebaju kvalitetno iskoristiti. Od najranijeg doba trebate djetetu objasniti da novac je neophodan za život i da bez novca se ne mogu kupiti na primjer hrana i piće u trgovinama, odjeća, igračke i slično.

Jednako tako djetetu trebate objasniti da novac ne dolazi s neba ili drveta već se mora zaraditi, pa ćete povući paralelu kako i vi idete svaki dan na posao da biste zaradili novac.

Nastojte djetetu već od najranijeg doba usaditi radne navike jer će njemu tako biti kasnije lakše u životu. To znači nemojte mu samo davati određenu svotu novaca za džeparac nego se dogovorite što dijete na primjer od kućanskih poslova prikladno dobi treba obaviti da dobije džeparac. Na taj će način shvatiti da štednja novca se ne stvara neradom, već se štednja stvara radom. Time ga učite nekoliko vrlina, radnim navikama, da poštuje vrijednost novca jer ga treba zaraditi, te da cijeni dobiveni novac.

Štednja i trošenje novca

Kada ste dijete naučili kako se džeparac treba zaraditi, te da za neki poseban trud može dobiti i neku nagradu, istovremeno ga naučite da je spremanje novca u kasicu vrlo kvalitetna karakteristika jer štednja će donijeti u jednom trenutku iznos novca kojim će si dijete moći nešto kupiti. Naučite dijete da je štednja način na koji može doći do željene igračke ili knjige ili lopte ili bilo koje druge stvari koju želi.

Kada idete zajedno u trgovinu budite primjer svom djetetu i kupujte stvari u trgovini sa popisa koji ste prethodno zajedno napravili. Neka dijete bude vaš kontrolor u trgovini i kontrolira da li ste uzeli sve sa popisa i da ne uzimate druge stvari koje nisu na popisu. Time dijete učite disciplini kupnje, jer u svakoj trgovini ćete naići na natpise akcija, popust i slično. No, ukoliko vam ta stvar na popustu baš i ne treba budite primjer svom djetetu i pokažite što je planirana kupovina.

Prije odlaska u trgovinu zajedno odlučite koliko novaca u trgovini ćete taj dan potrošiti, pa iako to značilo da nešto sa popisa nećete kupiti. Time svom djetetu dajete primjer i učite ga o kontroliranju potrošnje, umjesto da na blagajni izvadite karticu i popeglate na rate ostatak ili cjelokupni iznos računa, a drugačije ste se dogovorili sa djetetom prije odlaska u trgovinu. Držite se dogovora, dijete vas snima i uči od vas.

Štednja i mudre odluke raspolaganja štednjom

Najveću vrijednost na temu novca koju možete naučiti svoje dijete je štednja i što ona znači. Iako je danas uz pregršt reklama, sjajila i šarenila proizvoda po internetskim stranicama, do TV reklama, blještavih izloga u trgovačkim centrima teško se kontrolirati i reći ne kupnji, ono što učite svoje dijete od najranijeg doba ostaje mu kao škola za cijeli život.

Ako dijete od najranijeg doba naučite da je štednja mudar način raspolaganja novcem, možete biti sigurni da će u odrasloj dobi razumno raspolagati zarađenim novcem. Ne morate se bojati da ćete od djeteta napraviti škrtu osobu ako mu pokažete da treba voditi brigu o sebi i svojim bližnjima. Kako se dijete u odrasloj dobi ne bi našlo u situaciji da su hitri krediti jedino rješenje za egzistenciju, naučite ga da novac košta kada se posuđuje.

Najveća vrlina koju dijete možete naučiti kad ga učite o štednji jest da dio novaca, mali dio odvaja za one kojima je potrebna pomoć. Za drugu djecu koja su gladna ili nemaju igračke, za životinje u azilima ili bilo koju drugu dobrotvornu svrhu jer time svoje dijete učite empatiji i dobroti prema drugim ljudima i životinjama.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Mobilno bankarstvo: Praktičnost i mogućnosti

Mobilno bankarstvo: Praktičnost i mogućnosti

Mobilno bankarstvo: Praktičnost i mogućnosti u svakodnevnom životu znatno olakšavaju upravljanje osobnim financijama i pružaju brz pristup bankarskim uslugama gdje god se nalazili. S obzirom na užurba

Kako sigurno posuditi novac online?

Kako sigurno posuditi novac online?

Kako sigurno posuditi novac online? Ovo je pitanje koje se sve češće postavlja u digitalnom dobu gdje su financijske transakcije na internetu postale norma. Da biste osigurali svoje financije prilikom