Mogu li izvanredni studenti primati stipendiju

Mogu li izvanredni studenti primati stipendiju

Zatražite kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 17.06.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Znate li mogu li izvanredni studenti primati stipendiju?

Određeni broj studenata spada u izvanredne studente. Takav status se može steći već pri upisu na fakultet ili tokom studija. Status izvanrednog studenta može biti dodjeljen zato što student ima stalni posao uz studij, ili pak nije zadovoljio određene kriterije poput položenih ispita u roku i sl. pa je obvezan plaćati školarinu. S druge strane, redovni studenti oslobođeni su plaćanja školarine. Isto tako, postoji i razlika u programu za e dvije vrste studenata pa tako izvanredni studenti znaju imati manji broj predavanja, koji je obično u večernjem terminu, kako bi im se omogučilo prisustvovanje predavanjima uz rad. Međutim, to što imate status izvanrednog studenta apsolutno ne utječe na razinu vaše motiviranosti i predanosti. I dalje imate želju biti izvrsni u tome što radite. Stoga se vjerojatno znate zapitati mogu li izvanredni studenti primati stipendiju? Odgovor na to pitanje ovisi o tome o kojoj stipendiji se radi i pod kojim uvjetima je dana. Postoje mnoge stipendije koje ne uvjetuju davanje stipendija studentskim statusom. Ipak, na pitanje mogu li izvanredni studenti primati stipendiju poprilično će obeshrabrujuće djelovati podatak iz istraživanja EUROSTUDENT TV-a koji kaže da izvanredni studenti ne primaju gotovo nikakav oblik stipendije.

 Mogu li izvanredni studenti primati stipendiju i pod kojim uvjetima?

U spomenutom izvješću EUROSTUDENT TV-a koje je napravilo veliko istraživanje uvezi dodjeljivanja stipendija, izrečena je preporuka ministarstvu obrazovanja i drugim nadležnim tijelima da se preispitaju kriteriji dodjeljivanja stipendija iz javnih izvora. Kao primarni kriterij koji su istaknuli jest dodjeljivanje stipendije osobama kojima je to stvarno potrebno. Uzimajući u obzir taj argument kada raspravljamo o tomu mogu li izvanredni studenti primati stipendiju, valja zaključiti da status izvanrednog studenta ne bi trebalo spriječiti studenta da primi stipendiju, već isključivo postojanje velike financijske potrebe za njom. Dapače, upravo izvanredni studenti koji su zbog financijskih prilika primoljeni raditi kako bi si osigurali egzistenciju trebali bi imati prednost pri dodjeli stipendije. Ako kriterij dodjele stipendije nije potreba studenta, već je kriterij izvrnost u obrazovanju, ni u tom slučaju ne bi trebalo diskriminirati izvanrednog studenta. Naime, ako se pitate mogu li izvanredni studenti primati stipendiju ako u prošlosti nisu bili dobri studenti, odgovor bi trebao biti da! Eventualne poteškoće u prošlosti ne bi trebali prejudicirati izvrsnost studenta u budućnosti!

Mogu li izvanredni studenti primati stipendiju i što nam statistika kaže o tome?

Kao što smo rekli u prethodnim poglavljima, na pitanje mogu li izvanredni studenti primati stipendiju najprecizniji odgovor je: u teoriji da, međutim u praksi se to ne događa. Kao što smo rekli, postoji određeni natječaji za dodjele stipendija koji ne rade razliku ovisno ostatusu studenta. Ipak, u praksi gotovo pa nema takvih slučajeva. Kao što je već bilo navedeno u istraživanju EUROSTUDENTA, dodjele stipendija izvanrednim studentima gotovo su nezabilježene. Kad pogledamo daljnju statistiku, stipendije prima nešto manje od 1/4 studenata hrvatske (23 %). Ako vas zanima koliko je prosječan iznos stipendije mjesečno, on iznosi oko 150 eura. Stoga ako vas zanima mogu li izvanredni studenti primati stipendiju, savjetovali bi vam da pokušate ostvariti pravo na stipendiju i prijavite se na natječaj, međutim, da ne polažete prevelike nade u uspjeh na tom natječaju, s obzirom da statistika po tom pitanju nije najpovoljnija. Zaključno možemo reći da navedena statistika predstavlja očiglednu neravnopravnost između redovnih i izvanrednih studenata te kao takva treba biti ispravljena.
Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kako koristiti kredit za poboljšanje doma?

Kako koristiti kredit za poboljšanje doma?

### Kako koristiti kredit za poboljšanje doma: Planiranje i priprema

Kada razmišljate o tome kako koristiti kredit za poboljšanje doma, prvo je potrebno pažljivo planirati i pripremiti se za cijeli p