Razlika između jamca i sudužnika

Razlika između jamca i sudužnika

Zatražite kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 19.06.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

I jamac i sudužnik jamče otplatu, ali postoji razlika

Banke koristi puno različitih instrumenata povrata posuđenog novca, a jamci i sudužnici su među najuobičajenijim uvjetima. Stvar je u tome da i jamac i sudužnik jamče otplatu, ali postoji razlika, naime jamac samo jamči otplatu, a sudužnik povećava vašu kreditnu sposobnost i jamči otplatu. Na neki način sudužnik se dvostruko obvezuje u odnosu na jamca i kada se odobravaju veći gotovinski krediti, pogotovo oni dugoročni, uz jamce morate imati i sudužnika i potvrdu o njegovim primanjima.

Postoji još jedna razlika, u slučaju nemogućnosti otplate kredita, banka će se prvo pokušati naplatiti od sudužnika, a otplatu adresira na jamce tek ako se ni od sudužnika ne uspije naplatiti. Uz to, jamac dobiva teret otplate dospjeli, a neotplaćenih rata, a sudužniku pada na teret kompletno dugovanje prema banci po tom kreditu. Ako je sudužnik jamčio svojom imovinom, banka se može naplatiti iz te imovine. Ovrha može doći i jamcu i sudužniku, ali sudužnik može izgubiti sve.

Biti jamac ili sudužnik velika je razlika i nije samo formalnost

Među prijateljima i članovima obitelji se nekako smatra da su svi ti potpisi u banci samo formalni pristanak da čovjek može dobiti kredit. No, biti jamac ili sudužnik velika je razlika i nije samo formalnost, ni jedno od to dvoje, jer tim potpisom se obvezujete preuzeti teret otplate kredita ako dužnik iz bilo kojih razloga prestane otplaćivati svoj kredit za koji ste vi jamčili. Mnogi su se pristankom da budu jamci ili sudužnici gadno opekli.

Mnogi jamci i sudužnici su otplatili tuđe kredite, zato je danas jako teško pronaći nekoga da vam bude jamac, a još teže je naći sudužnika. U takvim slučajevima i banke i nebankarske kreditne kuće koriste druge instrumente osiguranja naplate kredita. Ali, ako ipak pristanete nekome biti jamac ili sudužnik, trebate znati koja je razlika između njih, što je obveza jamca, a na što se obvezao sudužnik. Zato se trebate detaljno informirati na koje obveze pristajete i koja su vaša prava, na vrijeme.

Razlika između jamca i sudužnika je pri utvrđivanju njihove kreditne sposobnosti nevidljiva

Jasno je da zahtjev za kredit treba sadržavati dokumentaciju o kreditnoj sposobnosti tražitelja kredita (dužnika), jamca i sudužnika. Razlika između jamca i sudužnika je pri utvrđivanju kreditne sposobnosti nevidljiva, ona postaje vidljiva tek u obvezama po kreditu za koji su jamčili, ako ga dužnik iz bilo kojih razloga (bolest, ostanak bez posla, poslovni krah), prestane otplaćivati. Ne možete dobiti kredit ili biti jamac ili sudužnik ako ste u kreditu, ako imate preniska ili neredovita primanja ili ste na crnoj listi.

Problemi nastaju i kada vama zatreba krediti, ako kredit za koji ste jamčili još nije otplaćen. Kada ste jamac ili sudužnik dužniku koji redovito otplaćuje svoj kredit, neke mogućnosti za kredit se ipak mogu naći. Razlika je u tome što će jamac možda lakše dobiti kredit od sudužnika koji jamči za cjelokupno kreditno zaduženje. Ako su otplate kredita za koji su jamčili neuredne i neredovite nijedan od njih nažalost neće moći podići svoj kredit.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kako koristiti kredit za poboljšanje doma?

Kako koristiti kredit za poboljšanje doma?

### Kako koristiti kredit za poboljšanje doma: Planiranje i priprema

Kada razmišljate o tome kako koristiti kredit za poboljšanje doma, prvo je potrebno pažljivo planirati i pripremiti se za cijeli p