Svađa u braku

Svađa u braku

Zašto dolazi do svađa u braku?

Jeste li jedan od onih parova gdje često dolazi do svađa u braku? Anonimna istraživanja pokazuju da se većina parova svađa i češće no što su to spremni priznati. Mnogi se pitaju zbog čega uopće dolazi do svađa, te da li je normalno svađati se u braku? Do neke određene granice razmirice su prirodne, nekad čak i potrebne. Ljubav ne znači da se morate u apsolutno svemu slagati, te da nikada neće doći do razmimolaženja u mišljenjima i stavovima. Naročito ukoliko imate djecu, nekada parovi mogu imati različite stavove po pitanju odgoja. Jedna strana može biti sklonija popuštanju nego druga, te i takve situacije mogu dovesti do frustracija, te u konačnici i svađa u braku. To ne mora nužno značiti da u vašem braku nema ljubavi. Svakodnevnica donosi i stresna situacije na poslu, u većini slučajeva oba roditelja su zaposlena. Što znači da nekada uzrok vaših svađa ne mora biti u vama, već stres koji donesete sa posla.

Znači li svađa u braku kraj?

Mnogi parovi se boje da svađa u braku nije normalna situacija, te prilično dramatično shvate cijeli događaj. Bitno je ne uzeti previše k srcu riječi izrečene tokom svađe. Naravno, važno je raščistiti situaciju, no dozvolite sebi i partneru malo vremena, uzmite odmak i razmislite o tome što se zapravo događa u vašem odnosu. Nemojte kažnjavati šutnjom ni sebe ni drugu osobu, dugoročna ljutnja nije dobra ni za koga. Naročito ukoliko se svađe svode isključivo na međusobne prozivke i okrivljavanje za neke stvari iz prošlosti. Ukoliko se konstantno svađate zbog istih razloga, a nikako ne dolazite do konačnog rješenja vašeg problema, znači da treba objektivnije razmotriti vašu situaciju. Nekada je pomoć dobro došla u vidu bračnog savjetnika, no prije nego se odlučite potražiti pomoć, probajte samostalno riješiti situaciju. Pojedini parovi su jednostavno temperamentnijih osobnosti i češće će ući u konfliktan razgovor nego drugi. Ukoliko je svađa u braku povremena, te se bazira na argumentima koji su razumni na kraju priče, tada nema razloga za brigu. Bitno je ne okretati leđa svome partneru, već razgovarati o vašoj trenutnoj situaciji, bez da tražite tko je krivac. Vaš brak neće ugroziti povremeno svađanje, već nedostatak komunikacije i razumjevanja na kraju cijele priče.

Može li svađa u braku biti dobra za odnos?

Dobar brak podrazumjeva i malo neslaganja, pa tako i poneka svađa u braku može biti dobra za vas. Konflikt može potaknuti mnogo toga, stresan dan na poslu ili konstatno uplitanje nečijih roditelja u život. Najčešća situacija oko koje se događaju svađe je uglavnom novac, a u današnje vrijeme novca uvijek nedostaje. Nije lako imati obitelj, a naročito ukoliko je jedna strana u braku sklonija ispunjavanju dječjih hirova. U takvim situacijama, svađa u braku može voditi prema dubljem i konkretnijem razgovoru. Često puta može dovesti i do rješenja, odnosno, pronalaska kompromisa. Što znači da je pojedinim brakovima potrebna određena doza svađe. Ukoliko se česte svađe zbog kućanskih poslova, to samo znači da morate poraditi na boljoj organizaciji vašeg svakodnevnog života i pornaći način kako da jedno drugome olakšate život. Iako su tenzije u startu moguće, na kraju dana možete doći do rješenja ukoliko pristupite razgovoru smirenije. Nekada je stvar i do različitih karaktera, uvjeta odrastanja. Pojedinci mogu odrastati u kućanstvu gdje je temperamentniji način razgovora bio uobičajen, te je otvoren način iskazivanja ljutnje bio dozvoljen. Pojedine obitelji ne dozvoljavaju iskazivanje osjećaja, bilo dobrih ili loših, te zajedno takve dvije osobe u braku mogu imati problema u komuniciranju. To ne znači nužno da takav brak ne može opstati, već samo da obje strane trebaju poraditi na sebi i načinu komuniciranja.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE