Cvijeće koje ne jedu puževi

Cvijeće koje ne jedu puževi

Cvijeće koje ne jedu puževi i puževi u vrtu

Ožujak je mjesec koji obilježava buđenje u prirodi. U ovom mjesecu se susrećemo s izmjenama toplih i hladnih dana, i zapravo je ovo idealno vrijeme da se krenemo baviti vlastitim vrtom. Kada se temperature blago dignu sama zemlja se lagano krene zagrijavati, što će većinu vrtlara natjerati na pripremi zemlje za novu sezonu povrtnica. Isto tako ovo je doba kada mnoge salate rastu, a nekako njih najviše povezujemo s pojavom puževa. Tko su ti gladni puževi u našem vrtu? Možemo ih podijeliti na vrste s kućicom i bez, točnije golaće.

Puževi s kućicom nisu prijetnja vrtnim biljkama niti cvijeću, oni će uglavnom jesti mrtvo lišće i isto tako izdanke, mogu ponekad i jesti jaja drugih puževa. Puževi bez kućice ili golaći su puževi koji stvaraju problem. Njih najčešće možemo primijetiti po cvijetnjacima i isto tako gredicama. Njihov apetit je često orijentiran na nježne sadnice i razno povrće. Srećom, postoji cvijeće koje ne jedu puževi! Koje je to cvijeće koje ne jedu puževi? Riječ je o cvijeću koje im može odvratiti pažnju svojim mirisom.

Cvijeće koje ne jedu puževi i najbolje cvijeće protiv puževa

Mirisno i intenzivno cvijeće svakako odvlači pažnju puževima. Kako bi zaštitili svoj vrt važno je navedeno cvijeće posaditi u blizini biljaka koje puževi vole. Koje je to cvijeće koje ne jedu puževi? Nasturtium možemo opisati kao jednogodišnju biljku koja svojim mirisom odbija puževe i ukoliko ju pokušaju pojesti ostavit će im gorak okus. Paniculata plamen ili Phlox je biljka koja puževe odbija radi svojih mirisnih listova koji dolaze u mnogim bojama. Stolisnik je svakako najpoznatija trajnica koja odbija puževe. Razlog? Njegovi ukočeni listovi koji sadrže nježnu aromu. Mirta je cvijet koji je prekriven voštanim slojem i upravo radi toga nije simpatična puževima.

Geranija ili Pelargonija je cvijet koji naraste do 70 cm i krasi se velikim cvjetovima koji su plavo ljubičaste boje. Navedeni cvijet je prekriven voskom, što stvara prepreku puževima. Lavanda je česta biljka u mnogim kućanstvima, i to s razlogom. Kada pričamo o lavandi kao biljki koja odbija puževe, važno je navesti da njena snažna aroma kao lišće prekriveno malenim dlačicama obeshrabruje bilo kakav pokušaj puža. Ako možda nikada niste čuli za navedene sorte cvijeća, ili ako ste novi u svijetu vrtlarenja, tada više o temi cvijeće koje ne jedu puževi možete potražiti kod svojeg cvjećara. Cvjećarna vam uvijek može ponuditi odgovor na pitanje kako se riješiti puževa iz vrta.

Cvijeće koje ne jedu puževi i obrana vrta od puževa

Osim navedenog cvijeća, biljke koje puževi također ne vole su: Gorušica, dragoljub, listovi sirove paprati, listovi odrasle rajčice, kadulja. Cvijeće koje ne jedu puževi mogu biti efikasna obrana samo od puža pridošlica, točnije puževa koji dolaze s travnjaka u vrt. Ukoliko u samom vrtu u zemlji imate prisutna jajašca puževa ili već mlade puževe, tada se morate poslužiti još kojim trikom za obranu. Kako obraniti vrt od puževa? I dok je cvijeće koje ne jedu puževi jedan način, drugi načini nisu vezani za bilje.

Puževi su životinjice koje nisu fan sunca, ali ovo ne znači da oni nisu aktivni danju. Po danu se često zadržavaju na tamnijim i vlažnim mjestima, i upravo su ta mjesta idealna za stvaranje klopki. Postavite u svoj vrt daske ili kakve krupne listove povrća i čekajte da se puževi krenu skupljati. Nakon samo jednog dana ove nametnike ćete veoma lagano moći iz vrta prenijeti negdje drugdje. Danas srećom imamo dostupne mnogobrojne metode kako se riješiti puževa iz vrta, samo je potrebno malo vremena.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE