Kako nastaje tsunami

Kako nastaje tsunami

Kako nastaje tsunami i što je tsunami

Što je tsunami i kako nastaje tsunami u prirodi, zašto se stvaraju tsunami? Pitanja su na koje ćemo vam dati odgovore. Tsunami je divovski val koji nastaje uslijed poremećaja na zemljinoj površini duboko u oceanima. Zemljina kora se stalno mijenja jer je zeljmlja aktivna planeta i mnogobrojni potresi konstantno mijenjaju površinu zemlje unutar oceana kao i na kopnu.

Podmorski potresi, erupcije vulkana kao i veliki odroni kopna u more pokreću naglo dizanje i spuštanje oceanskog dna. Ta energija pokreće more kao masu od dna do površine kreirajući ogromni val velike snage.

Kako nastaje tsunami najviše kao razlog potresa ogromni val se širi u koncentričnim krugovima iz sredine epicentra potresa. Na snimakama iz svemira to izgleda kao kada bacimo kamenčić u mirnu vodu i nastaju koncentrični krugovi koji se šire. Tsunami ima veliku snagu i veliku valnu duljinu. Razmak između dva tsunami vala može biti i do petsto kilometara. Na otvorenom moru visina tsunamija je dva metra i ne predstavlja opasnost za brodove.

Kako nastaje tsunami i što kreira njegovu snagu

Kako nastaje tsunami i zašto je njegova razornost toliko velika za stanovništvo i njihovu imovinu koji žive na otocima u područjima seizmički aktivnih oceana. Kako smo naveli na otvorenom moru val tsunamja ne predstavlja veliku opasnost za brodove jer visina dosiže samo dva metra i brodovi je mogu prijeći bez velikih problema.

Međutim, kako nastaje tsunami iz epicentra podmorski potresa i uzdiže masu oceana od dna radi se o ogromnoj količini vode koja se giba u obliku vala. Zbog te ogromne količine mase vode brzina kretanja tsunamija je vrlo velika i ponekad dostiže i do 800 kilometara na sat. Kako se tsunami približava kopnu dubina oceana se smanjuje ali i brzina kretanja vala se smanjuje, ipak udar te ogromne mase vode o kopno može kreirati val čak i do visine od trideset metara.

Ponekad se prije dolaska prvog vala tsunamija more povuče od kopna prema pučini zbog kretanja mase vala, i onda udari o kopno u nisu mnogo razornih valova. Masa i brzina kretanja tsunamija daje razornost za ljude i njihovu imovinu kada tsunami val udari u obalna područja.

Kako nastaje tsunami i najrazorniji tsunami u povijesti

Kako nastaje tsunami i njegova razorna moć objasnili smo kao prirpdni fenomen podmorskih potresa koji se dešavaju u oceanima. Naziv tsunami dolazi iz japanskog jezika i znači lučki val.

Tihi ocean je podložan velikim tektonskim aktivnostima sa podmorskim potresima i upravo su japanski otoci često meta velikih i razornih tsunamija. Zbog toga je naziv za ovu razornu prirodnu pojavu preuzet iz japanskog jezika.

Najrazorniji tsunami koji je u povijesti odnio najviše ljudskih žrtava i napravio najviše materijalne štete dogodio se 2004 godine u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Iznimno snažan potres od 9 stupnja po rihteru dogodio se kod Sumatre koji je kreirao najrazorniji tsunami u povijesti zbog tristo tisuća ljudskih žrtava. Najugroženije područja od tsunamija su Indonezija, Šri Lanka, Indija i Tajland.

Zanimljivo je da životinje rijetko stradaju u razornim naletima tsunamija zahvaljujući svojim osjetilima “šestog čula” i daju se u bijeg puno prije dolaska ubojitih valova. Razvijenije zemlje kao na primjer Amerika na Hawaii imaju službe za rano upozoravanje od tsunami vala proučavajući seizmičku aktivnost oko svoji otoka. Kako nastaje tsunami od podmorskih potresa ranim upozoravanjem može se na vrijeme evakuirati ugroženo stanovništvo i tako smanjiti broj potencijalnih žrtava. Nažalost, manje razvijene zemlje nemaju tu mogućnost jer su siromašne.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Koliko traje muška erekcija

Koliko traje muška erekcija

Problemi s muškom potencijom nisu nikakva novost, ali relativno je novost rješenje koje Vam se danas nudi. To rješenje je 100% učinkovito i omogućit će Vam uživanje u seksualnim a

Gdje kupiti tablete za potenciju

Gdje kupiti tablete za potenciju

Preparati za potenciju nisu tako stara stvar – došli su u centar pozornosti tek prije nešto više od 20 godina, kada je farmaceutska industrija pronašla način kako da se riješi problema muške sekundarn

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san i koje su to vrste životinja koje zimi utonu u san? Zasigurno nam je prvo na pamet palo da su medvjedi životinje koje spavaju zimski san jer su nas tako učili roditelji i tete u v

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju i spavaju li ribe uopće? Kao i sva živa bića i ribama je potreban sam za oporavak od dnevnih aktivnosti. Ribe nemaju kapke tako da kad spavaju izgledaju izgledaju kao da ne spavaju.