Tko spava zimski san

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san koje vrste životinja

Tko spava zimski san i koje su to vrste životinja koje zimi utonu u san? Zasigurno nam je prvo na pamet palo da su medvjedi životinje koje spavaju zimski san jer su nas tako učili roditelji i tete u vrtiću i učiteljice u školi.

Zanimljiva je činjenica da medvjedi imaju vrlo lagan san i ponekad se probude i na najmanji šum i izađu iz svog brloga, a tada krenu u potragu za hranom kako bi mogli nastaviti svoj zimski san. Međutim, postoji još mnogo životinja koje zimu preživljavaju na način da utonu u zimski san u nekom sigurnom skloništu.

Tko spava zimski san još osim medjveda, zasigurno vjeverice. Za vjeverice nam je poznato da su veliki skupljači hrane, ali da su velike spavalice. Vjeverice skupljaju hranu i ostavljajuje na nekoliko mjesta, a hrana im služi da po zimi ako se probude mogu nešto pojesti i dalje nastaviti spavati. Također je i zabavna činjenica da su vjeverice vrlo zaboravne pa sakupljaju hranu na nekoliko mjesta i zaborave gdje su je prethodno spremile.

Osim, medvjeda i vjeverica zimski san spavaju i ježevi, zmije, miševi, hrčci, puhovi, ribe, žabe, muhe, komarci i ostali insekti.

Tko spava zimski san i što je to zimski san

Što je zimski san i tko spava zimski san? Zimski san je prirodna pojava u nekih životinja kojom oni ulaze u hibernaciju. Hibernacija je stanje slično snu a životinje kao i biljke postižu to stanje zim snižavanjem vlastite tjelesne temperatureu sigurnom skloništu usporavajući rad svog metabolizma.

Priroda svojim promjenama godišnjih doba priprema životinje koje su genetski predodređene za zimski san da se pripremaju na svoj način za zimski san. Dok će medvjed hraneći se tokom period od proljeća do jeseni kako bi nakupio dovoljno masnog tkiva da može preživjeti hibernaciju, to isto učiniti i jež. Vjeverica kao i puhovi i hrčci i miševi će sakupljati hranu koja će im poslužiti kao obrok ako se slučajno probude iz zimskog sna.

Tokom zimskog sna tko spava zimski san, životinjama se metabolizam potpuno uspori, otkucaji srca su ponekad i do svakih sat vremena jedan i disanje je jako slabo i sporo. Neki sisavci svoju tjelesnu temperaturu od normalne 39 stupnjeva tokom zimskog sna snižavaju na 7 stupnjeva.

Tko spava zimski san i koliko traje zimski san

Tko spava zimski san i koliko traje zimski san ovisi od vrste životinje, ali to određuje i priroda okoliša gdje se zimski spavači nalaze. Manje životinje poput miša, hrčka, ježa ulaze u potpunu hibernaciju i rijetko se bude. Veće životinje poput medvjeda ili jazavca se mogu probuditi na kraći ili duži period ukoliko dođe do toplijih perioda. Tada kad se probude kreću u potragu za hranom jer se i organizam pokrenuo i rezerve se kretanjem više troše pa je potrebno nadopuniti rezerve masnog tkiva ukoliko će dalje nastaviti svoj zimski san.

Koliko dugo traje zimski san i tko spava zimski san u periodima ovisi o vrsti životinje najviše. Na primjer jež spava tri do četiri mjeseca dok puhovi mogu spavati i do sedam mjeseci.

Priroda dodatno utječe na pokretanje zimskog sna ne samo vanjskim temperaturama nego i skraćivanje trajanja dnevnog svjetla koji je kraći ujesen i zimi. Skraćivanje dnevnog svjetla utječe na promjenu sastava hormona kod životinja i genetski unutrašnji sat se pokreće i priprema za zimski san.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Koliko traje muška erekcija

Koliko traje muška erekcija

Problemi s muškom potencijom nisu nikakva novost, ali relativno je novost rješenje koje Vam se danas nudi. To rješenje je 100% učinkovito i omogućit će Vam uživanje u seksualnim a

Gdje kupiti tablete za potenciju

Gdje kupiti tablete za potenciju

Preparati za potenciju nisu tako stara stvar – došli su u centar pozornosti tek prije nešto više od 20 godina, kada je farmaceutska industrija pronašla način kako da se riješi problema muške sekundarn

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju i spavaju li ribe uopće? Kao i sva živa bića i ribama je potreban sam za oporavak od dnevnih aktivnosti. Ribe nemaju kapke tako da kad spavaju izgledaju izgledaju kao da ne spavaju.

Zašto je tuja otrovna

Zašto je tuja otrovna

Zašto je tuja otrovna i koji je to sastojak tuje koji je čini otrovnom? Kao i svaka biljka tako i tuja ima svoje sastojke, neke od biljaka imaju sastojke čijom konzumacijom ili pretjeranom konuzumacij