Što je božja čestica

Što je božja čestica

Što je božja čestica definicija

Definicija što je božja čestica može biti jednostavna ili malo složenija ovisno o razni znanja kome se objašnjava. Krenimo od jednostavnog objašnjenja. Što je božja čestica još su davne 1964 godine skupine znanstvenika otkrili kao elementarnu česticu koja obkjašnjava masu drugih čestica.

Znanstvenik Peter Higgs je svojim znanstvenim radovima na polju kvantne fizike dokazao postojanje bozona kao čestice koje nazvane higgsov bozon jedne od sedamnaest elemeternih čestica mase. Dokazivanjem o postojanju takvih čestica dokazuje se da kako se u svemiru dogodio veliki prasak kreiranja planeta i stvaranja masa tih planeta.

Otkriće higgsova bozona (božje čestice) uvelike pomaže znanstvenicima da shvate naše razumievanje svemira. Fizika svakodnevno ima veliki utjecaj na naše živote iako toga nismo svjesni. Temeljne prirodne sile prepopznajemo kao zakon prirode i simetrije. U samoj fizici čestica simetrija ima važnu ulogu očuvanja fizikalnih svojstava, dokle nema utjecaja vanjskih sila čestice ostaju nepromijenjene. Za bozju česticu to znači ako nema vanjsih utjecaja ne događaju se promjene.

Što je božja čestica znanstveno otkriće

Znanstveno otkriće što je božja čestica započeto je 2008 godine kada je pokrenut europski projekat CERN. Razvojem tehnologije i zajedničkim naporima više od deset tisuća vrhunskih znanstvenika iz mnogo različiti zemalje uspješno je napravljen tunel ispod švicarskih alpa duljine više od 27 kilometara i površine veće od Zagreba.

Što je božja čestica dokazano je i potpomognuto velikim hadronskim sudaračem LHC koji ima funkciju akceleratora tih čestica. Cilj ovog akceleratora je bio pronaći božju česticu i dokazati da postoji higgsov bozon. Otkrićem higgsov bozon pronađena je povezanost između znanosti kozmologije koja proučava svemir i znanosti fizika čestica.

Cilj znanstvenog istraživanja je dokazati kvantno polje koje daje masu svim česticama i kako se u prirodi odvijaju promjene pod utjecajem sila. Kozmologija se proučavanjem svemira trudi dokazati način do kojeg je došlo do stvaranja dijelova svemira, i sunčevih sustava zajedno sa planetama. Otkriće božje čestice uvelike je pomoglo u kozmologiji kao znanosti se se veliki prasak donekle razumije.

Što je božja čestica svrha

Što je božja čestica i koja je njena svrha nastojat ćemo objasnti dalje. Uređaj LHC ili drugi naziv koji su mu dodijelili stroj za Veliki prasak ima dva okularna mikroskopa. Jedan od okulara se zove ATLAS, a drugi okular se zove CMS.

Svrha stroja za Veliki prasak je stvoriti uvjete duboko pod zemljom za rekonstrukciju uvjeta velikog praska koji se desio u svemiru prije više od četrnaest milijardi godna. Britanski fizičar Peter Higgs je davne 1964 predvidio postojanje čestice koja je neuhvatljiva i upravo zbog toga je napravljen ovaj stroj za hvatanje te čestice.

Znanstvenik fizike nobelovac Leon Lederman je upravo zbog te neuhvatljivosti toj čestici dodijelio naziv božja čestica. Uz pomoć stroja za Veliki prasak upravo ta čestica je pronađena i uvelike pomogla fizičarima da shvate osnove nastaka velikog praska i objasne kako je zapravo svemir nastao. Možemo reći što je božja čestica da je to osnovna čestica koja je bila pokretač stvaranja velikog praska svemira i nastajanja samog svemira.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Koliko traje muška erekcija

Koliko traje muška erekcija

Problemi s muškom potencijom nisu nikakva novost, ali relativno je novost rješenje koje Vam se danas nudi. To rješenje je 100% učinkovito i omogućit će Vam uživanje u seksualnim a

Gdje kupiti tablete za potenciju

Gdje kupiti tablete za potenciju

Preparati za potenciju nisu tako stara stvar – došli su u centar pozornosti tek prije nešto više od 20 godina, kada je farmaceutska industrija pronašla način kako da se riješi problema muške sekundarn

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san i koje su to vrste životinja koje zimi utonu u san? Zasigurno nam je prvo na pamet palo da su medvjedi životinje koje spavaju zimski san jer su nas tako učili roditelji i tete u v

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju i spavaju li ribe uopće? Kao i sva živa bića i ribama je potreban sam za oporavak od dnevnih aktivnosti. Ribe nemaju kapke tako da kad spavaju izgledaju izgledaju kao da ne spavaju.