Što je tijelovo

Što je tijelovo

Što je Tijelovo i kada se obilježava

Gotovo svaki građanin katoličke vjeroispovijesti zna za blagdan Tijelovo no nije svatko upoznat sa njegovim značenjem niti nastankom. Čak ako i niste pripadnik katoličke vjere, zasigurno ste čuli za Tjelovo jer se radi i državnom blagdanu i neradnom danu u Hrvatskoj i to još od 2001. godine. Slavili blagdan kao takav ili ne, zasigurno se nitko ne buni na slobodan dan od posla. To je samo jedan od razloga zašto bi ljudi htjeli saznati malo više o tome što je Tijelovo, zašto se slavi i kako je nastalo. Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, češće nazivano samo Tijelovo, slavi se poslije svetkovine Presvetog Trojstva, a obilježava se svaki deveti četvrtak nakon Uskrsa. Kako se Uskrs obilježava na drugačiji datum svake godine, tako i datum na koji se slavi Tjelovo u jednakoj mjeri varira od godine do godine. Ako Vas zanima što je Tijelovo za katolike, radi se o svetkovini koja obilježava ustanovljene euharistije.

Što je Tijelovo i povijest nastanka

Mnogi su upoznati barem u općenitom smislu s time što je Tijelovo ali rijetko kad se spominje samo porijeklo ove svetkovine. Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove svoje začetke vuče još iz 13. stoljeća i vezano je uz svetu Julijanu. Sveta Julijana rođena je 1193. godine u blizini belgijskog grada Liègea, a već sa samo pet godina ostala je siroče. Kao dijete je pronašla svoj novi i stalni dom u samostanu augustinki kojima se kasnije i pridružila kao redovnica sa 14 godina. Ono što je posebno za svetu Julijanu je to što je krenula imati viđenja sa 16 godina, a u jednom od njih joj je glas sa neba obznanio da Crkvi nedostaje jedno slavlje koje će biti posvećeno euharistiji. Upravo taj događaj je odgovor na pitanje što je Tijelovo i kada je nastalo. O glasu s neba je Julijana progovorila tek 20 godina kasnije, a Tijelovo je službeno postalo blagdan nakon crkvene sinode 1246. godine.

Što je Tijelovo i kako se obilježava danas

Tijelovo je u samom začetku bilo poznato kao blagdan euharistije, a prvi put se slavilo u župi svetog Martina u Liègeu. Slavlje ove svetkovine tek se u 14. stoljeću proširilo na cijelu Rimokatoličku crkvu, a slavi se i dan danas. Ako Vas zanima što je Tijelovo, radi se o izrazito bitnoj svetkovini za katolike koja ima povijest dulju od 800 godina. U Hrvatskoj je ovaj blagdan poznat i pod nazivom Brašančevo. Tijelovo slavi ustanovljenje euharistije koja nastaje na Veliki četvrtak ali kako se radi o izrazito bitnom katoličkom događaju, sam blagdan se obilježava i na svoj poseban dan. Katolicima je bitno što je Tijelovo i zbog samog načina na koji se blagdan obilježava danas. Naime, u mnogim mjestima je i dalje živ običaj da se Tijelovo slavi uz procesiju kroz cijelo naselje ili grad. Procesija tada ima više točaka na kojima se staje i moli. Ako se radi o manjoj procesiji, najčešće se se obilazi crkveno dvorište ili sama crkva.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE