Tko može biti predstavnik stanara

Tko može biti predstavnik stanara

Tko može biti predstavnik stanara u zgradi

Sve veći broj ljudi odlučuje se za život u stanu, posebice kada su u pitanju veći gradovi. Život u stanu uvelike se razlikuje od života u kući jer iako imate svoj vlastiti prostor, odnosno, stan u zgradi, velik dio zgrade je na zajedničko korištenje te je radi toga održavanje prostora drugačije. Svaka zgrada ima svog upravitelja, predstavnika suvlasnika, tj. predstavnika stanara te suvlasnike, odnosno, stanare. U Hrvatskoj je tako zakonom uređeno da svaka zgrada treba imati svog predstavnika stanara, no tko može biti predstavnik stanara? Predstavnik stanara spona je između upravitelja zgrade i stanara pa tako samo osoba koja je vlasnik ili suvlasnik stana u zgradi je onaj tko može biti predstavnik stanara. Iako je često samo jedan predstavnik stanara, tu ulogu zapravo može vršiti više osoba koje imaju vlasništvo ili suvlasništvo u nekom od stanova u zgradi, a predstavnike biraju stanari zgrade kako bi bila olakšana komunikacija s upraviteljem zgrade.

Tko može biti predstavnik stanara i koje su mu zadaće

Dakle, na pitanje tko može biti predstavnik stanara smo već odgovorili, no isto tako često je pitanje i koje su zadaće osobe koja je odabrana na tu poziciju. Predstavnik stanara ima više zadaća, no neke od najvažnijih su održavanje i provođenje kućnog reda zgrade, način na koji se koriste zajedničke prostorije te korištenje zemljišta koje pripada zgradi. Osim navedenih zadaća, predstavnici stanara moraju voditi i brigu o samoj zgradi te ukoliko shvate da nešto u zgradi nije u redu treba dogovoriti popravke i intervencije u dogovoru s upraviteljem zgrade. To su samo neke od zadaća i dužnosti s kojima se predstavnik stanara susreće pa je stoga važno da onaj tko može biti predstavnik stanara bude odgovorna osoba koja će tim zadacima postupati ozbiljno i odgovorno. Te obveze uz svakodnevni život mogu biti poprilično izazovne pa stoga ponekad postoji više predstavnika kako bi se posao mogao lakše međusobno preraspodijeliti među predstavnicima.

Tko može biti predstavnik stanara i može li se smijeniti

Osoba koja je vlasnik ili suvlasnik stana u zgradi je onaj tko može biti predstavnik stanara, a bira se na način da stanari zgrade odaberu osobu koju smatraju odgovornom i voljnom baviti se takvim stvarima. Osim ranije navedenih zadaća, predstavnici stanara dužni su obavještavati sustanare o svim pitanjima koja se vežu uz upravljanje zgrade te su dužni jednom godišnje dostaviti pisano izvješće o svom radu kroz godinu. Bez predstavnika stanara bilo bi teško rješavati neke situacije, posebice kada su u pitanju velike zgrade s mnogim stanovima pa je važno da onaj tko može biti predstavnik stanara bude ne samo odgovorna, već i strpljiva osoba jer teško da će svi stanari odmah pristati na razne dogovore koji se tiču stvari kao što je korištenje zajedničkih prostorija i slično. Kako suvlasnici odabiru predstavnika, ukoliko nisu zadovoljnim istim, vrlo ga lako zajedničkim dogovorom mogu i smijeniti. Dobar predstavnik stanara uvelike pojednostavljuje komunikaciju s upraviteljem zgrade te je stoga bitno odabrati mudro.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE