Kako nastaje led

Kako nastaje led

Kako nastaje led i što je led

Kako nastaje led i što je led? Led je zapravo smrznuta voda u čvrstom agregatnom stanju. Kod temperature od 0 stupnja kod normalnog tlaka voda prelazi u čvrsto agregatno stanje, to je odgovor kako nastaje led.

Prilikom smrzavanja volumen vode se povećava za jednu devetinu. Led se u prirodi nalazi najviše oko polova jer je tamo temperatura najniža kao i na visokim planinama koje zbog velike visine dosežu niske temperature bliske atmosferi. Led je vrlo čvrst i kada se stvori led između stijena djeluje kao krutina. To znači da led svojim djelovanjem i širenjem može razbiti stijene i drobiti ih.

Upravo zbog tog povećavanja volumena vode kad prelazi u stanje leda dolazi zimi do pucanja vodovodnih cijevi koje se ne koriste tokom hladnih zimskih mjeseci. Također, još jedan primjer je kad stavimo bocu vode u zamrzivač ukoliko predugo boca ostane u zamrzivaču velika je vjerojatonost da će boca puknuti zbog širenja. Znanstveno dokazano da od devet litara vode se dobiva deset litara leda.

Kako nastaje led na jezerima, rijekama

Kako nastaje led na jezerima, rijekama ili barama objasnit ćemo slijedeće. Snižavanjem temperature zraka on ohladi gornji sloj vode koji se nalazi u jezerima, barama pa čak i rijekama. Temperaura iz gornjeg sloja vode se spušta prema dnu i sloj vode koji je hladniji postaje teži od donjih toplijih slojeva.

Hlađenje vode se nastavlja kako se i temperatura zraka spušta, sve dok temperatura vode u cjelosti ne dostigne četiri stupnja. Kada gornji sloj vode postane još hladniji počet će smrzavanje. Kristali leda počinju se stvarati oko nula stupnja ili nižih temperatura. Svaki sičušni kristal ima šest krakova (poznate su nam svima pahuljice koje izrađujemo za božićne ukrase) koji se međusobno spajaju u ledenu površinu dok ne naprave ledenu koru na površini jezera, bare ili rijeke.

Kako nastaje led na površini pri niskim temperaturama zaleđeni dio vodene površine sve se više širi dok ne prekrije cijelu površinu ohlađene bare ili jezera. Kod smrzavanja leda na rijekama veća je prozirnost nego kod jezera i bara koje su stajačice zbog kretanja vode ispod zaleđene površine.

Kako nastaje led na polovima i što su sante leda i ledenjaci

Kako nastaje led na polovima i kako nastaju ledenjaci malo je drugačiji proces od klasičnog nastanka leda. Ledenjaci nastaju u posebnim uvjetima na polovima i na visokim planinama.

Karakteristika kako nastaje led u uvjetima ledenjaka je da takav led nastaje pod utjecajem novopadajućeg snijega na površine postojećeg snijega koji se nije otopio. Kada padne snijeg, struktura pahuljica koje su pale se mijenja, a postojeći snijeg koji je ispod pod pritiskom novog snijega i vode mijenja svoj oblik zbog niskih temperatura i raste sve veći i veći. Ovim promjenama na kristalima nastaje zrnato inje koje prelazi u glacijalni led.

Svakim novim snijegom ili kišom stvara se novi sloj koji postaje sve veći i veći. Ovim procesom formiraju se ledenjaci koji nastaju stoljećima ili tisućljećima. Međutim u vlažnijim područjima sa niskim temperaturama za nastanak ledenjaka potrebno je i kraće razdoblje od samo nekoliko desetaka godina. Globalnim zatopljavanjem ledenjaci koji su se stvarali tisućljećima u svega nekoliko godina ili mjeseci počinju se otapati i odlamati i predstavljaju prirodnu katastrofu za eko sustav zemlje i opstanak brojnih vrsta.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Koliko traje muška erekcija

Koliko traje muška erekcija

Problemi s muškom potencijom nisu nikakva novost, ali relativno je novost rješenje koje Vam se danas nudi. To rješenje je 100% učinkovito i omogućit će Vam uživanje u seksualnim a

Gdje kupiti tablete za potenciju

Gdje kupiti tablete za potenciju

Preparati za potenciju nisu tako stara stvar – došli su u centar pozornosti tek prije nešto više od 20 godina, kada je farmaceutska industrija pronašla način kako da se riješi problema muške sekundarn

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san i koje su to vrste životinja koje zimi utonu u san? Zasigurno nam je prvo na pamet palo da su medvjedi životinje koje spavaju zimski san jer su nas tako učili roditelji i tete u v

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju i spavaju li ribe uopće? Kao i sva živa bića i ribama je potreban sam za oporavak od dnevnih aktivnosti. Ribe nemaju kapke tako da kad spavaju izgledaju izgledaju kao da ne spavaju.