Rotacija Zemlje

Rotacija Zemlje

Rotacija Zemlje definicija

Što je rotacija Zemlje? Zašto zemlja rotira, kako je došlo do rotacije zemlje? Kakav je utjecaj gravitacije u rotaciji zemlje? Sve su to pitanja koja ponekad uzimamo zdravo za gotovo jer to je opće poznata stvar. Time smo se susreli u osnovnoj školi, savladali materiju i spremili negdje u svoju memoriju. Dječja pitanja mogu biti vrlo zabavna i interesantna, djeca i prije nego što nešto nauče u vrtići ili školi postavljaju razna i zanimljiva pitanja.

Jedno od tih pitanja ako ste roditelj može vam postaviti vaše dijete što je rotacija zemlje. Odgvoriti možete ako krenete sa pričom da razloge okretanja zemljine kugle treba potražiti u trenutku njezina nastajanja. Milijarde i milijarde godina prije sadašnjice u svemiru su nakon velikog praska počele lutati čestice različitih materijala. Te čestice su se uslijed gravitacije (sile teže) počele međusobno sudarati i spajati u mase. Gravitacija ih je navela da se krenu rotirati u svemiru i sakupljati sve više i više materijala u zemljinu kuglu.

Što je tijelo zemlje bilo veće i veće prikupljalo je više materijala i gibanje se nastavilo. Gravitacija je uz okupljanje materijala uzrokovala i okretanje zemljine kugle oko svoje osi. Isaac Netown i Albert Einstain najpoznatiji su znanstvenici koj su se bavili proučavanjem gravitacijom. Zaključak je da rotaciju zemlje uzrokuje gravitacija koja predstavlja silu međusobnog privlačenja između masa.

Rotacija Zemlje oko svoje osi

Upravo zahvaljujući tom prirodnom fenomenu gravitacije rotacija Zemlje se odvija svakodnevno oko svoje osi. Poznato je da zemljina kugla nije potpuno savršenog okruglog oblika nego je zemlja spljoštena na polovima. Oba pola, sjeverni i južni daju magnetska zračenja. Također zemljina kugla ne stoji okomito nego je ukošena. Zemljina os je zamišnjena os koja spaja dva suprotna pola i nakošena je 23, 44 stupnja.

Rotacija Zemlje oko svoje osi se dešava u smjeru obrnutom od kretanja kazaljke na satu. Odnosno Zemlja se rotira prema istoku, kreće od zapada. Za jedan puni okret oko svoje osi Zemlji je potrebno 24 sata, svima jako dobro poznato kao period dan i noć. Međutim, ovisno gjde se nalazite na zemaljskoj kugli dan ili noć različito traju. Što ste bliže polovima i ovisno od godišnjem dobu dan će trajati dulje od noći, ili će noć tjarati duže od dana.

Zbog rotacije zemlje oko svoje osi događa se izmjenjivanje dana i noći, i količina sunčeve svjetlosti i energije. Najveći krugovi kretanja zemlje se dešavaju oko ekvatora, a najmanji oko polova. Galileo je prvi počeo proučavati zemlju i njezine karakteristike, ostali su se znanstvenici do dana današnjeg nadovezali i proučavali dublje kretanje zemlje i karaktristike gravitacijskih sila. Zanimljivo je da se zemlja okoreće oko svoje osi različitom brzinom iako se radi o djeliću sekunde ipak dan je traje točno 24 sata.

Rotacija Zemlje oko Sunca

Rotacija Zemlje se osim oko svoje osi odvija i oko sunca unutar sunčevog sustava. Zemlja je uz niz drugih planeta dio Sunčevog sustava. Sunce je velika zvijezda koja svojim elektromagnetskim privlačenjem drži planete u svoj obruču. Planete se okreću oko Sunca i različito su udaljene od Sunca.

Rotacija zemlje oko sunca prema vremenskim krakteristikama koje su nama poznate traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi. Zato je znanstveno dogovoreno da je svaka četvrta godina prestupna, odnosno da svaka četvrta godina ima jedna dan više i to u najkraćem mjesecu u godini, veljači.

Kretanje Zemlje oko sunca omogućava izmjenu godišnjih doba na površini zemlje. Kada je neki dio zemlje više približen suncu, tada na tom dijelu zemlje vlada ljeto a na suprotnom kraju je godišnje doba zima. Kretanje zemlje oko sunca također definira i polarni dan i polarnu noć nastavno na promjene godišnjih doba. Kada je neki od polova udaljeniji od sunca nastaje polarna noć koja traje određeni period dok je na suprotnom polu nastupio polarni dan.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Koliko traje muška erekcija

Koliko traje muška erekcija

Problemi s muškom potencijom nisu nikakva novost, ali relativno je novost rješenje koje Vam se danas nudi. To rješenje je 100% učinkovito i omogućit će Vam uživanje u seksualnim a

Gdje kupiti tablete za potenciju

Gdje kupiti tablete za potenciju

Preparati za potenciju nisu tako stara stvar – došli su u centar pozornosti tek prije nešto više od 20 godina, kada je farmaceutska industrija pronašla način kako da se riješi problema muške sekundarn

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san i koje su to vrste životinja koje zimi utonu u san? Zasigurno nam je prvo na pamet palo da su medvjedi životinje koje spavaju zimski san jer su nas tako učili roditelji i tete u v

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju i spavaju li ribe uopće? Kao i sva živa bića i ribama je potreban sam za oporavak od dnevnih aktivnosti. Ribe nemaju kapke tako da kad spavaju izgledaju izgledaju kao da ne spavaju.