Zašto pada kiša

Zašto pada kiša

Zašto pada kiša i što je kiša

Svima nam je poznato da je zemljina kugla najvećim dijelom prekrivena vodom. Najveći dio zemljine površine prekirveno je slanom vodom, morem. Manji dio prekriven je slatkovodnim jezerima i rijekama koje izviru i teku prema morima. Dvije trećine zemljine površine prekriveno je morima i oceanima.

Sunce svojom toplinom zagrijava vodeni dio zemljine površine i dolazi do isparavanja vode. Tako zagrijani zrak diže čistu vodenu paru bez soli i ostalih sastojaka u zemljinu atmosferu. U atmosferi koja je zaštitni omotač zemljine kugle stvaraju se oblaci. Odgovor na pitanje zašto pada kiša pronaći ćemo u oblacima.

Oblaci nisu vodena para nego nakupine vode i kada se u oblacima sakupi dovoljno vode i i kapljice postanu preteške gravitacijska sila privlači kapljice prema površini zemlje i tako nastaje kiša. Zašto pada kiša u nekim dijelovima zemlje ili u nekim dijelovima kontinenta dok u drugim ne. Odogovor je u brzini putovanja oblaka u odnosu na gibanje zemlje oko svoje osi, ali i kretanja zemlje oko sunca. Kapljice vode koje putuju prema zemljinoj površini ukoliko su dovoljno teške stići će do zemljine površine u obliku kiše i ostaviti trag vlažnosti na površini.

Zašto pada kiša dok sunce sije

Zašto pada kiša dok sije sunce možemo reći da se radi o pljuskovima. Za vrijeme proljetnih i ljetnih mjeseci iznenada se znaju pojaviti naleti kiše koje zovemo pljuskovi. Oblaci putuju velikom brzinom pa na nebu vidimo i sunce koje sija a po nama pada kiša.

U narodu to se smatra čudesnom pojavom, pa su mnoga plemena tom čudesnom događaju pripisivali čudesna imena. Tako na primjer na Havajima kažu da je to kiša duhova, kod nas kažu kiša pada sunce sije, cigani se žene. U Rusiji je zovu kiša gljiva jer nakon takve kiše gljive brzo niknu, dobile su dovoljno vlage i sunca da narastu.

Zapravo zašto pada kiša dok sunce sije sasim je prirodna i uobičajena pojava koja nastaje brzom izmjenom ciklone i anticiklone iznad područja gdje se to dešava. Na rubovima gdje se susreću ciklona i anticiklona vrlo je vjerojatno da će se zbog strujanja desiti upravo ova prirodno lijepa čudesna pojava.

Zašto pada kiša po zimi, a ne snijeg

Zašto pada kiša po zimi, a ne snijeg iako je zimi hladno i očekujemo snijeg da padne. Odgovor ćemo također naći u temperaturnim vrijednostima naše atmosfere i izmjenama ciklona i anticiklona.

Ciklona je zračni vrtlog atmosfere sniženog tlaka, dok je anticiklona područje povišenog tlaka zraka. I ciklona i anticiklona imaju različito kretanje ovisno gdje se kreiraju u odnosu na zemljinu kuglu. Ciklona i anticiklona određuju temperature u atmosferi i tako definiraju hoćemo li dočekati kišu ili snijeg.

Zašto pada kiša, a ne snijeg ovisi o temperaturi na putanji od oblaka do površine zemlje. Ukoliko je po zimi temperatura viša što se kapljica više bliži zemlji na tlo će pasti kapljica kiše. Ponekad se kiša koja padne na tlo pojavi u obliku mokrog snijega. Ako je cijelom putanjom od oblaka do površine zemlje dovoljno hladno na tlo će pasti snijeg koji zapravo predstavlja vrlo hladnu kišu. Znamo i za pojam ledena kiša, a to je prirodni fenomen kada se kapljice kiše smrznu i do zemljine površine kroz hladan zrak putuju velikom brzinom i padnu kao sitni komadići leda.

Tagovi:

VIŠE IZ KATEGORIJE

Koliko traje muška erekcija

Koliko traje muška erekcija

Problemi s muškom potencijom nisu nikakva novost, ali relativno je novost rješenje koje Vam se danas nudi. To rješenje je 100% učinkovito i omogućit će Vam uživanje u seksualnim a

Gdje kupiti tablete za potenciju

Gdje kupiti tablete za potenciju

Preparati za potenciju nisu tako stara stvar – došli su u centar pozornosti tek prije nešto više od 20 godina, kada je farmaceutska industrija pronašla način kako da se riješi problema muške sekundarn

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san i koje su to vrste životinja koje zimi utonu u san? Zasigurno nam je prvo na pamet palo da su medvjedi životinje koje spavaju zimski san jer su nas tako učili roditelji i tete u v

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju

Kako ribe spavaju i spavaju li ribe uopće? Kao i sva živa bića i ribama je potreban sam za oporavak od dnevnih aktivnosti. Ribe nemaju kapke tako da kad spavaju izgledaju izgledaju kao da ne spavaju.